Medvinden

Southwind IIIFlower

En fransk madame!

Det var fredag eftermiddag, jag och Jonas klev ur bilen i Port LaBelle, en liten stad på 4000 invånare i mitt emellan Altanten och Mexikanska golfen. Där, i marinan låg en underskön fransyska förtöjd. Med sina 36 fot låg hon och guppade inbjudande, det var kärlek vid första ögonkastet!
Southwind III som hon heter är en franskbyggd Amel Kirk av årsmodell 1978. Hon har en sluprigg som tar henne framåt och en Volvo Penta 25 hk disel som spinner som en klocka! Nu vet jag att efter vårt bilköp så är det många ev er som börjat tvivla på vårt omdöme. Men vi kom inte hit för att köpa en bra bil, vi kom hit för att köpa en bra båt!
Så för att försäkra oss om skicket anlitade vi igår en grodmann som tittade till kölen. Hon fick klart godkänt för en så gammal dam och idag gick vi vidare med hjälp av besiktningsmannen Paul. Paul och jag har haft kontakt via email i ett par månader, allt genom vår konsult John Neal. Denna brittiske besiktningsman blandade kommentarer om båtens alla skrymslen med sin typiskt brittiska humor. Efter ett par timmar var han nöjd med vad han sett, -en så här fin båt blir svår att hitta för samma pris!
Något som är bra är att båten från början är tänkt som en havsseglare och allt är byggt med havssegling i åtanke och inte som de flesta båtar som är anpassade för dagsseglingar. Det betyder att vi inte behöver göra allt för stora förändringar för att hon skall vara redo att tas ut på de sju haven!
Efter att båten blivit godkänd åkte vi upp till ägaren, Joe Crunks hus för att titta på seglen. Det finns två helt nya segel som knappt använts plus sex gamla segel, alltid bra att ha i reserv! Joe Crunk är en typisk amerikan som efter att fyllt 80 inte längre orkar med att sköta båten. Vi satt ner, skrev ett papper, gav honom en handpenning och skakade hand. Båten är numera vår och imorgon skall vi till banken för att slutföra köpet! Ni där hemma får bara goda nyheter härifrån USA! Den 44e presidenten har precis tagit över makten och de två svenska vikingarna har fått sig en fransk dam att bita i.
Joe däremot kanske inte höll med i det goda med han nye president då han efter att allt var klart sa;
“So we’ve got a nigger as a president now hu”. Jag och Jonas nickade, det fanns inte så mycket att tillägga. På vägen ut till bilen skickade han med oss självuppvärmande Beef Stew och ett par konserver kyckling, jag antar att han tyckte vi ser lite taniga ut. Men på oss går ingen nöd, sämre dagar än denna har jag haft. Ikväll skall vår franska Madame få vagga mig till sömns!

2 Responses to “En fransk madame!”

 1. January 26th, 2009 at 16:10

  Agneta M says:

  Hej Jonas o Oscar

  Har just läst igenom era inlägg, hoppas att ni sov bra den första natten i båten. Det verkar som ert äventyr har börjat bra, skönt! Ser framemot att läsa om fortsättningen på er resa. Här i kalla nord (Västervik) så är det som någon lagt en blöt yllefilt över oss, ni har valt rätt del av världen att vara i så här års.
  Hoppas att allt även fortsättningsvis fungerar bra för er!!

  Kram fr Agneta (nybliven mormor t Alfons :-) )

 2. January 27th, 2009 at 01:41

  Oscar Alexandris says:

  Hej!
  well, känns kanske lite dumt att skriva typ “åh det låter som ni har det bra”, det är ju ganska uppenbart. :)
  följer er blogg noga, kul läsning..

  ta hand om er!

  / Oscar