Medvinden

Southwind IIIFlower

En vecka i Havanna

Vi ligger nu i Hemmingway Marina utanför Havanna. Vi hade ju tiden innan vi åkte ifrån USA fullt upp och läste aldrig på särskilt mycket om Kuba, något man verkligen bör göra inför varje plats man skall besöka. Jag hade inte tidigare reflekterat så mycket över att Kuba är en totalitär stat, ett faktum som genomsyrar hela vår vistelse. Kajen vi ligger vid är bevakad av vakter som hela tiden har koll på vår minsta rörelse. Marinan består av fyra kanaler och det räcker med att vi vill gå i någon av de andra för att titta på båtarna så blir vi bortfösta, snällt med bestämt. Kubanerna är väldigt stolta över Hemmingway marina som verkar vara något av en nationalsymbol. Tyvärr har de inte råd med skötseln, egentligen överallt vad vi kan se. Det är tråkigt att se byggnader i förfall, om än väldigt charmigt.
På vägen in till vår plats så spanade vi svenska fanan på båten Yvette. Ombord bor dalmasen Rolf tillsammans med Diana. Diana växte upp i DDR och har berättat mycket hur det var då och hur slående likt det kubanska systemet är det östtyska.
Efter revolutionen 1959 så hade ju Castro hjälp av ryssarna att bygga upp ett system med Sovjetisk modell. För att hålla koll på sin befolkning har man byggt upp ett enormt kontrollsystem med militär, polis, vakter spioner och informatörer. Lyckligtvis för Kubanska regeringen så är ju Kuba en ö och det är mycket lättare att hålla folk isolerade och i shack. Som exempel kan jag ju berätta att hela den kubanska kusten är bevakad av militär. Rolf och Diana försökte flera gånger att gå in och ankra såsom seglare är vana att göra i resten av världen. Överallt blev de vänligt men bestämt tillsagda att ankra gick bra med iland fick de inte gå. Väldigt märkligt med tankte på det Cruising permit som man snällt får betala för då man äntrat Kubanskt vatten. Men de vill att vi turister skall ligga i deras marinor, så har de koll på våra minsta fotsteg. För mig är det i alla fall väldigt intressant att får se allt detta och prata med folk som lever i en totalitär stat ger dig verkligen perspektiv på din egen frihet. Jag kan nog inte förstå hur det låter i Kubanernas öron när jag berätta om vår segelbåt och hur frihet ser ut i min del av världen.
Sedan vi kom till Havana har vi mest strosat runt i olika delar av staden och tittat på människor och charmigt förfallna hus. I Havannas äldre delar är husen ifrån 1500-talet, och för att vara i denna delen av världen väldigt gamla. Det är gammal Spansk arkitektur som fått se hundratals år av intressant historia. En annan grej som är lite speciell här är de två valutorna. Dels har de den Kubanska Peson, den som folk är avlönade i, beroende på yrke mellan 200 och 400 per månad. Sedan har de också den konvertibla peson, CUC, som är tänkt åt oss turister. För ett par år sedan användes den amerikanska dollarn istället men så kom regeringen på att folk samlade dollar och stack över till Florida så den är nu förbjuden och belagd med en 20% straffavgift, något som vi inte visste och blev lite besvikna över när vi skulle växla första gången.Det är inte så mycket grejer man kan få för Peson, speciellt inte om du är vit och bara talar engelska. En CUC är 24 pesos och en öl till exempel kostar 1 CUC, så en vanlig utekväll motsvarar en kubansk månadslön. Så Kubanerna behöver utländsk valuta för att kunna överleva, eller ifall de vill ha annat än sin ransonering och frukt. Systemet är att alla vill jobba med turister för att få CUC för att i sin tur gå till de dyra butikerna och handla så att regeringen får in utländsk valuta. Kanske ett smart system för nationalekonomin men som turist blir vi mångas villebråd. Men det är ju egentligen samma i alla u-länder länder.
Första dagen blev vi lurade in på en restaurang med några vi trodde var ett vänligt par som bara vill berätta om sitt land. Det slutade med att vi fick betala en nota många gånger över normalpris så vi var naiva och inte fick se menyn utan våra “vänner” skötte beställningarna. Jag och Jonas har ju spenderat tre månader i USA där man i princip kan fråga vem som hellst om hjälp och du behöver aldrig tänka på att folk kan vara ute efter att lura dig. Vi såg det som en läxa och är förhoppningsvis inte lika naiva nästa gång! Säga skall dock att man som turist känner sig väldigt säker här och man kan gå nästan var som hellst utan att känna sig osäker.
Efter den lilla incidenten har vi dock mest mött trevliga Kubaner. En eftermiddag blev vi bundis med två killar, Ronaldo och Danoski. Vi satt och pratade om våra helt olika liv och senare följde vi med dem till en hiphopkonsert med ett band ifrån Colombia.
Vi har massor med fina bilder som säker lättare kan visa hur häftigt det har varit att få uppleva en av de sista kvarlevorna ifrån kalla kriget. Att besöka Kuba har varit en resa i modern historia. Det har väckts många nya funderingar snarare än besvarat frågor.

Kanske kommer jag att återvända en dag. För att riktigt få grepp om det här landet är två knappa veckor verkligen för lite. Efter varje tidsepok kommer ju ofta dess motreaktion och den dagen Castro kastar in handduken blir det kanske någon form av råkapitalism eller maffiastyre såsom innan revolutionen. Vem vet vad framtiden har att bjuda, nu är i alla fall vå vistelse här snart slut. Härnäst hade vi tänkt sikta på Mexico i mitten på denna veckan. Tyvärr verkar det ju vara en slags epidemi på gång så vi får avvakta lite och eventuellt gå direkt till Belize ifall det avråds att vi reser till Mexico.

Tyvärr är internet här både segt och dyrt så bilderna ifrån Havanna får vi vänta med att ladda upp, förhoppningsvis i Mexico som vi hoppas blir nästa resmål.
Hasta Pronto Oskar

3 Responses to “En vecka i Havanna”

 1. April 28th, 2009 at 11:28

  Linda & Tomas says:

  Hej hej!! Skönt att höra att ni lever… det var ju ett tag sen vi fick några ord av er!! Kuba verkar bra, men tror Mexico bli ännu bättre… om ni får komma in ja… Influensaviruset som härjar där verkar inte vara att leka med… det har ju spridit sig oxå! =( Så var försiktiga! Annars kommer Belize att vara grymt!! Passa på att dyka/snorkla i Blue Hole med en hel hop av olika hajar, som lever där!! Ska vara riktigt riktigt bra!! Är så avundsjuk på er… vi vill ju oxå ut och resa, helst igår!!
  Sköt om er! Ta hand om varandra!
  Kram Linda & Tomas

 2. April 30th, 2009 at 11:08

  Linda & Tomas says:

  Min förra kommentar gick aldrig och posta… så jag prövar igen…=(

  Hej hej!! Skönt att höra att ni lever… det var ju ett tag sen vi fick några ord av er!! Kuba verkar bra, men tror Mexico bli ännu bättre… om ni får komma in ja… Influensaviruset som härjar där verkar inte vara att leka med… det har ju spridit sig oxå! =( Så var försiktiga! Annars kommer Belize att vara grymt!! Passa på att dyka/snorkla i Blue Hole med en hel hop av olika hajar, som lever där!! Ska vara riktigt riktigt bra!! Är så avundsjuk på er… vi vill ju oxå ut och resa, helst igår!!
  Sköt om er! Ta hand om varandra!
  Kram Linda & Tomas

 3. May 12th, 2009 at 13:33

  Linda & Tomas says:

  Hmmm nu funderar jag på om ni kantrat… eller om ni har blitt tagna av svininfluensan…. för nu är det väldigt länge sedan vi hörde av er här på bloggen!! =( Börjar bli orolig… ;-)
  Kram