Medvinden

Southwind IIIFlower

Tre månader i Staterna

american-flag(1) English version below
Idag, den 10 april, är det exakt tre månader sedan jag och Jonas flög in till USA. För mig känns det snarare som tre veckors slit, jag undrar vart allt tid tagit vägen? Saker och ting har ju inte gått helt enligt ursprungsplanerna. Enligt vår första ruttplan skulle vi vara igenom Panamakanalen vid det här laget. Tråkigt att ha spenderat såhär mycket tid i amerikanska marinor, kanske mest med tanke på att väderfönstret för att segla över Stilla Havet nu börjar se lite väl tajt ut. Detta har fått Jonas och mig att börja tänka på alternativa rutter att segla vår fina båt. Orkansäsongen i Karibien är i antågande och vi måste röra på oss i något vädersträck. Ifall vi skulle välja Stilla Havet skulle det innebära en sträcksegling härifrån till Tahiti och vi skulle missat mycket av det man vill stanna och se på vägen. En långsegling är ju så mycket mer än seglingen och det största målet är ju att uppleva alla de platser man passerar. Vi har därför bestämt oss för att stanna på denna sidan av Panamakanalen, göra upp en ny rutt i Karibien och sedan segla hem Southwind till Svea Rike. För att undgå orkaner så måste vi söderut och iväg från orkanbältet. Eftersom corioliskraften gör att inga orkaner går i närheten av ekvatorn är det säkert att vistas nere i tex. Venezuela eller Trinidad under sensommaren då orkansäsongen är som värst. Sedan är planen att segla igenom det bältet av Västindiens önationer såsom Barbados, St Lucia och Antigua och sedan, nästa vår, korsa pölen och så småningom ta sikte på vår hemmahamn, Lomma. Med tills dess är det lång tid och mycket kan hända på vägen.
För er som undrar varför vi inte är i Havana nu så kan jag meddela att en av våra ankarkättingar rostat sönder och ett av våra ankare ligger på bottnen. I morgon skall vi får hjälp av en dykare att få upp det och sedan tar vi sikte på Dry Tortugas. Tyvärr har inte vädret varit med oss fram tills idag då ursprungligen hade tänkt segla direkt till Havana, men inte utan vårt ankare. Gammal sjömansskrock säger ju att man inte skall lämna hamn på fredagar och kanske var det bäst att vi inte gjorde så. Tyvärr ser inte vädret för en översegling bra ut för än i mitten på nästa vecka, men Dry Tortugas verkar inte vara ett så väldigt hemskt ställe att vänta på så jag tror att vi klarar oss.
Kanske hade vi kunnat sticka tidigare, lite mindre förberedda, kanske hade det gått vägen. Men att tänja på sådana gränser är aldrig bra. Vi som tar oss fram med vinden kan inte stressa för det tjänar ingen ting till. Livet är långt och det finns säkerligen tid för andra resor som kan ta oss till Söderhavet om det är dit vi vill. Målet med att resa är ju själva resan i sig, inte att anlända till sin slutdestination. Därför skall vi nu försöka uppleva så mycket av Västindien som möjligt innan vi så småningom vänder kosan hemåt.
Simma lugnt!

Today, the 10th of April, is the three moths celebration for me and
Jonas in the US. Things didn’t always went the smooth way, meaning that
we would rather be in Panama by now. But you got to be flexible with
your plans, especially if you sailing and not in control of weather
and if your boat is not ready to go yet.
Because of this big delay me and Jonas has been thinking a lot about
what we want to do on this trip. If we intend to cross the Pacific,
we’re really late and we’ll have to rush pretty much all the way to
Tahiti. What we rather want to do is having a nice sail trip and get
many nice experiances on the way. Therefore we both agreed to stay in
the Caribbean, go south during Hurricane season and next spring cross
the Atlantic, back to our own, Swedish, waters.
This is the plan right now, but it’s a big time frame and many things
can happen on the way. Traveling is not about getting to your final
destination. The goal lies on the way getting there, something that
people traveling by plane sometimes seems to forget.
Right now we’re still in Key West since we lost an ancor and are
waiting for a diver to get it up for us, hopefully tomorrow. Then
We’ll set sails for Dry Tortugas and Havana mid next week when the
weather looks promising.
Safe trips!

2 Responses to “Tre månader i Staterna”

 1. April 13th, 2009 at 08:31

  David Thain says:

  Hi Oskar,

  Wise choice. You need to get the absolute maximum out of your adventure, which means planning it well and accomodating the inevitable problems. As they say: ‘Life is not a rehearsal’, so make the most of it.

  Very best of luck

  From envious David and Halina

 2. April 21st, 2009 at 15:37

  Emily says:

  Thanks for updating in English! I love to hear your stories as always. Enjoy Cuba and South America, and keep updating in English. Safe travels,

  Em