Medvinden

Southwind IIIFlower

San Pedro, Belize!

Sa var vi da antligen framme i Belize, nytt land, nya mojligheter. Som ni kunde lasa i vart forra inlagg planerade vi att ga direkt till Mexico ifran Havana. Men Mexico stange gransen pa grund av svininfluensan sa rutten las om till Belize. Innan vi stack traffade vi S/Y Bella, en Svensk familj som varit ute och seglat ett ar i Karibien. Vi fick massor av tips, bla. att besoka lite mer av Kuba innan vi stack samt bra stallen i Belize, Honduras, Panama och Colombia. Tyvarr hann vi inte snacka sa mycket da vi precis var pa vag att kasta loss, men vi bytte lite sjokort och vi gav barnen lite svenskt godis som de verkade uppskatta efter en lang tid hemifran.
I Havana tog vi aven ombord en till besattningskvinna, Garance, en glad fransyska som varit ute och backpackat ett ar i nord och mellanamerika. Hon seglade med oss i tio dagar och det var verkligen trevligt med lite sallskap. Tyvarr lamnade hon oss nu i Belize, men vi hoppas att hon angrar sig och kommer ombord igen, kanske i Honduras…
Fran Havana satte vi kurs mot en ankringsplats utanfor en liten kubansk by. Vi lag precis vi en mangroove o i tva dagar, helt ensamma forutom ett par fiskare som tittade forbi en eftermiddag. Det var verkligen skont och avkopplande att fa vara ensam och slippa overvakning 24-7. Sedan seglade vi till Santa Lucia, en lite by med 6000 invanare. Inte sa charmig industrihamn men en val sa trevlig by med harliga manniskor, en enblick i hur vanliga kubaner lever. Harifran akte vi aven in i landet till Vinjales, en lantbruksby pa landet med vackra berg och tobaksplantage. Vi valde att prova den kubanska lokaltrafiken vilket skulle visa sig inte var helt latt. Efter tre timmars vantan kom sa antligen en lastbil vi kunde aka at ratt hall. En skumpig timme senare var vi sa framme. For att se lite av landskapet hyrde vi cyklar och trampade runt. Pa hemvagen fick vi vanta i fyra timmar pa att en lastbil med Santa Lucia som destination skulle komma. Man kanske kommer tanka till en gang extra innan man klagar over Skanetrafiken nasta gang.
Val tillbaka i baten satte vi segel mot Los Morros, Kubas ostligate marina, for att klarera ut. Efter denna sista dust med den kubanska byrakratin satte vi sa antligen kurs mot Belize. Manga hade varnat oss om en stark motstrom pa uppemot 3 knop och vi raknade med over tre dygns segling. Valdigt forvanade blev vi over att vi kunde segla i nastan sex knop hela vagen. Vi fick till och med ga in och ankra pa en Mexikansk o for att inte komma fram mitt i natten till Belize. Tyvarr hande en katastrof under den sista nattens segling, en vag slog in genom ruffluckan och skoljde over varan dator. Var dator har vi inkopplad till GPSen med elektroniska sjokort och ar basen i var havigation och kommunikation. Nu maste vi forsoka hitta en ny maskin att anvanda, en valdigt trakig utgift.
Val framme utanfor San Pedro, den nordligaste staden i landet, var det bara inseglingen genom revet som var kvar. Dock inte sa “bara” i de stora vagor vi nu seglade i. Ett tag funderade vi pa att segla 30 sjomil soderut for en lattare insegling. Men vi fick lite information via VHF-radion som sa att det nog skulle ga fint, bara vi holl uppe farten. Med hartat i halsgropen och bade motor och genua uppe gick vi igenom det brytande revet med sakert tio knops vagsurfar. Jag kan inte saga annat an att en lattnade gick genom kroppen da vi var sakra innanfor de brytande vagorna.
Nu har vi varit har i tre dagar och kommer snart borja segla runt lite bland Belizes sma oar och rev. Det at skont att inte langre vara overvakad av killar med Kalashnikov, som i Santa Lucia, eller behova klarera in och ut av varje liten by man seglar till!
Solen skiner och vi kan inte annat saga an att livet just nu ar valdigt behagligt har i varmen och det standigt turkosbla vattnet!
Simma lugnt!
P.S. Vi har borjat ladda upp lite bilder ifran de senaste veckorna. Hall er uppdaterade de kommande dagarna!

One Response to “San Pedro, Belize!”

 1. May 13th, 2009 at 20:22

  Andreas Mehlin says:

  Undrade vart tusan ni hade tagit vägen :)
  Belize är väldigt fin…och för tusan..passa på att dyka lite där! Vår favorit är Half moon caye (inte långt från Blue Hole…och där finns brygga att förtöja vid). På andra sidan ön (i förhållande till där bryggan finns) finns den bästa dykningen.

  Själv har vi suttit och redigerat film från vår trip…och börjar närma oss slutet. Kan skicka en Dvd till er om ni har några från sverige som ska besöka Er.

  Det börjar rycka i fingrar och ben varje gång man ser en segelbåt eller läser om någon annans äventyr….vem vet…man kanske blir äventyrare på heltid :)

  ha det bäst boys!!
  Andreas