Medvinden

Southwind IIIFlower

För ung för att segla?

Läste precis om en trettonårig flicka ifrån Nederländerna, som blivit stoppad av domstol att segla jorden runt, då hon anses vara för ung  för äventyret. Föräldrarna har även fråntagits vårdnaden av flickan.

De flesta trettonåringar lär ju vara olämpliga som ensamseglare, men enligt DN så är hon född på en båt och verkar ha uppfostrats att segla hela sitt liv. Frågan blir ju ifall det är oansvarigt av föräldrarna att låta henne genomföra resan?

För min del tycker jag att 13 år är lite väl ungt, i vart fall om hon inte har något följe med sig. Men samtidigt borde ju detta vara något som föräldrarna skall avgöra och inte en myndighetsfråga. Det blir ju väldigt svårt att dra en gräns, tidigare har vi sett att 16 år är ok, i alla fall i Kalifornien.

Tråkigt för  Laura Dekker om hon inte får genomföra sin dröm. Som tröst har hon ju ett par år till på sig att slå världsrekordet. Frågan är hur gamal en ensamseglare måste vara enligt de holländska myndigheterna…

4 Responses to “För ung för att segla?”

 1. August 29th, 2009 at 22:47

  Illwill says:

  En flicka på 13 år som tappar två år i skolan för att…sitta i en båt? Det finns inget civiliserat land som hade tillåtit att en unge hamnade två år efter för att sitta hemma och spela tv-spel och då är det ändå en säkrare tillvaro (ytterst sällan man drunknar i tv-soffan).

  När ungen gått klart grundskolan, visst, men staten har ansvar (åter igen, i civiliserade länder) för att barn får sin utbildning. Hade de tillåtit detta så hade de inte skött sitt ansvar. Att de omhändertar ungen är rätt logiskt, då föräldrarna uppenbarligen inte förstått vilket ansvar de har, som föräldrar.

  Tips för nästa förälder som hamnar i denna sits:

  Barn: “Mamma/pappa, får jag segla ensam runt jorden?”
  Förälder: “Inte en chans. Gör dina läxor och gå och lägg dig.”

 2. August 30th, 2009 at 09:53

  Sigvard Lingh says:

  Det går inte att besvara frågan om det lämpliga i företaget genom att studera texter om genomsnittliga 13-åringar.

  Här krävs en individuell bedömning.

  Naturligtvis måste det finnas en säkerhetsbackup i bakgrunden av såväl tekniskt som av psykologiskt slag.

 3. September 18th, 2009 at 09:44

  Jens says:

  Ni får väl vara tacksamma att ni överlevde tonåren och att båten ligger tryggt. När drar ni igång med seglingen igen?

  Lycka till!

  /Jens

 4. December 21st, 2009 at 09:58

  Christer says:

  I Nederländerna är man liberal när det gäller prostitution och droger. I Sverige och i dom flesta “I länderna” tillåter man unga att “droga” våldsfilmer, spela alldeles för mycket data och TV-spel, att äta alldeles för mycket socker och fett som leder till sjukdomar och förtidig död mm. Själv seglade jag i 3 år med min då 3 åriga son som var 6 år när vi kom hem. Jag tycker att det verkar vansinnigt att en regering tar över vårdnaden för Laura Dekkers föräldrar. Barn som föds upp i båtar och bland långseglare blir dom finaste medborgarna man kan tänka sig. När det gäller utbildningen så är det i dag inget problem att studera på distans. Det borde vara upp till denna familj att avgöra denna fråga.