Medvinden

Southwind IIIFlower

En vecka i Panama…

English verison below... English version below…
Så har en vecka förflutit sen vi kom fram till Colon, Panama. Jag trodde inte att skillnaden i klimat skulle vara så stor som den är gentemot Honduras. Snäppet varmare, fuktigare och så har regnperioden startat så vi får en skur nästan varje dag. Då snackar vi inte duggregn, om man står ute i trettio sekunder blir man dränkt. Regnet ackompanjeras av väldiga åskskurar. Ganska häftigt och väldigt uppfriskande med lite regn i värmen.

Efter att vi anlänt fick vi spendera nästan en hel dag i byråkratins tecken. Fem olika myndigheter utspridda över staden. Varje myndighet ville ha sin beskärda del av blanketter och kopior på diverse papper. Dagen efter så kom en man ifrån kanalbolaget ut och mätte in båten. Det hela gick på två minuter, längd och bredd. Sedan fyllde vi i lite mer papper och jag fick senare gå till banken och betala kanalavgiften plus deposition, totalt 1500 US dollar.

Dagen därpå hyrde vi en bil och tog oss upp i bergen. De har en fantastisk natur och det var kul att köra runt uppe på bergsvägarna. Framåt eftermiddagen bestämde vi oss för att bestiga en av topparna. Utsikten var härlig med molnen som slöt sig runt de andra bergen. Synd bara att de inte har snö och att jag inte hade skidor…
När dagen övergick i natt körde vi till flygplatsen för att hämta upp Stefan, min vän och arbetskamrat ifrån Tender CPH där jag jobbade som bartender och han som kock. Det var en blek figur som steg ut ifrån tullen. Chockerad av värmen och uttröttad av ett dygns resa. Tyvärr blev Gammel Dansken stulen av den amerikanska tullen, men dansk lakrits fick han i alla fall ta med.

De senaste två dagarna har gått åt att bunkra mat inför överseglingen. Vi har kommit ganska långt och båten är nog bra mycket tyngre med alla konerver vi tagit ombord. Hon flyter i alla fall och lite mer skall vi nog få plats med.

I morgon, söndag, går vi genom kanalen. Vi startar klockan fem på eftermiddagen med att hämta upp lotsen. Man slussar 26 meter upp till Gatun Lake där vi kommer spendera natten. Dagen därpå kommer lotsen tillbaka och vi går genom sjön och slussar slutligen ner till Stilla havet på eftermiddagen. Eftersom vi behöver vara fyra linehandelers plus kapten och lots kommer Phil, en australiensare jag mötte på Utila, hjälpa oss genom vilket nog skall bli en kul resa.

I skrivande stund är grabbarna ute och letar landkrabbor. Krabborna kommer fram efter regnet och det är fullt med människor längs vägarna som försöker göra sig en slant på denna lokala delikatess. Stefan har lovat att göra en Bouillabaisse ifall de lyckas så jag håller tummarna.

Oskar


English verison below...
A WEEK IN PANAMA
It has now been a week since we arrived here in Colon, Panama. I couldn’t believe that the difference in climate would be that great compared to Honduras. It’s warmer, more humid and the rainy season started so here’s a hell of a shower almost every day. The rain comes with heavy thunderstorms. Although you can’t stay outside it’s pretty refreshing with some rain in this hot weather.

When we first arrived we had to spend a long day with the Panamanian bureaucracy. Five different departments spread over the city. Every department has their forms and they all want at least once copy of four different papers…
The day after that a measurer came to the boat, it took him two minutes to find the length and the beam. Then some more paperwork before he left me with a ticket for 1500 US dollars to pay at the bank.

Wednesday we rented a car to go see the countryside. We drove around the mountan-roads and got astonished by the beautiful country. We found a peak and decided to climb the top. A beautiful canyon and cloud covered mountains met us at the top. Too bad they don’t do snow here because I really felt like skiing standing at the top looking down the slope.
Later that evening we went to the airport to pick up Stefan, my friend from Tender CPH where I worked in the bar and he’s the chef. A pale danish guy walked out from customs. Chocked by the heat and humidity and tired from the long trip. Sadly,the American customs didn’t let him bring his Danish bitter’s across.. To bad, to bad, although luckily, they we’re ok with the danish licorice.

We’ve spent the last two days shopping food for the long trip we have ahead. We’ve come pretty far with that and the boat is now a lot heavier that it used to be… She still floats so we’ll have to bring some more…

Tomorrow, Sunday, we’ll transit the Panama Canal. We start at five pm. picking up our pilot. Then we’ll do the locks and be leveled up 26 meters to the Gatun Lake. We’ll spend the night there. Then, in the morning our pilot will get back and we’ll sail towards the Pacific locks and on monday afternoon we’ll be in the Pacific Ocean.
Since we have to be four line-handelers, Phil, an Australian guy I met at Utila will join us through the canal. I really think it will be a nice trip!

Right now the lads are out looking for land-crabs. They come out after the rain and ther’s tons of people on the roads trying to catch them. Stefan promised to make a Bouillabaisse if they succeed so I hope they fins some nice ones…

Oskar

2 Responses to “En vecka i Panama…”

 1. May 3rd, 2010 at 07:45

  halina petersen says:
 2. May 4th, 2010 at 01:06

  Mary Tyner says:

  Oskar,
  That’s great news! I’m so happy to follow your adventure on-line!
  Smooth sailing,
  Mary