Medvinden

Southwind IIIFlower

Society Islands

Papeete harbour
engEnglish version below…
Efter ett par underbara dagar på Tahanea, där vi snirklade på dagarna och hade grillfest varje kväll var det så dags att segla mot Fakarava. Vi hade där bestämt träff med Candela, den andra svenska båten. Det var en stilla natts seglats över. Vi lyckades lägga oss gratis vid en brygga, alltid skönt att alla kan gå från båten så som de vill utan att man skall behöva åka digne.

Naturupplevelsen vi precis haft på Tahanea, samt faktumet att vi låg förtöjda vid en betongpir, gjorde väl att vi inte var så väldig imponerade av Fakarava. Naturupplevelsen här finns under ytan, ett pass med de, enligt vår guidebok, bästa dyken i Franska Polynesien. Vi hann med två dyk under vår vistelse. Båda gångerna simmade vi fram till en klippvägg och låg nere på 30 meter och tittade ut över det djupblå vattnet. Tusentals fiskar och uppemot hundra hajar simmade precis framför våra ögon! Ett av dyken var sedan ett driftdyk där vi åkte med strömmen in genom passet förbi koraller och fiskar. Vi var minst sagt nöjda med våra dyk!

När Candela kom ordnade vi gemensam grillfest i deras sittbrunn. Väldigt trevligt att få hänga med andra svenska ungdomar, en vara som är ganska så sällsynt ute bland de Polynesiska atollerna. Dagen därpå kastade vi loss och satte segel mot Papeete som är huvudstaden på Tahiti och centrum för hela Franska Polynesien. I Papeete fanns lite olika alternativ var man skulle förtöja. Vi bestämde oss snart för vi ville ligga mitt i centrum, en plats som enligt guideboken var “loud and noisy”. Det skulle med andra ord passa fyra unga män som fått en stor dos natur de senaste månaderna väl.
När vi kom fram efter två dygns segling på onsdag kväll blev vi minst sagt imponerade av våra två grannbåtar. Två enorma segelbåtar som låg och vräkte sig i sitt ljus (se bild ovan).
Tyvärr är allting i Franska Polynesien hutlöst dyrt. På de andra öarna har utbudet satt stopp för att pengarna skulle ta slut. Men med stadens alla frestelser får man verkligen se till att försöka hålla i pengarna.
På Fredagen kom Per-Ivar inflygandes. Han skall segla med oss till Australien och byter plats med Stefan. När jag mötte honom på flygplatsen var han något omtumlad efter en två dygn lång resa med vid god vigör, iförd vita linnebyxor och seglarskor. En ståtlig man, förbered för det hårda livet ombord. För att fira vår ingenjörs ankomst ombord väntade en festmåltid hemma på båten. Senare på kvällen fortsatte vi festen på en klubb inne i staden, detta efter att vår amerikanska granne inte direkt visat uppskattning för att vi höll konsert i sittbrunnen.

Eftersom Stefans flyg hem inte skulle gå än på en vecka, seglade vi på söndagen mot Moorea. Ön ligger bara tre timmar, eller 15 sjömil bort ifrån Tahiti och är berömd för dramatiska berg som omgärdar ankringsviken (se bild nedan). Vi har tagit där väldigt lugn här. Simmat lite och gått på upptäcktsfärd. Idag regnar det, molnen kryper ner ifrån bergen. Vi skall försöka ta en tur runt på ön och eventuellt hitta en tattueringsstudio som skall ligga någonstans på ön. Vi får se hur det går….
Moorea
eng
After a couple of wonderful days at Tahanea with snorkeling on the days and barbecue each evening we set sails towards Fakarava. There we decided too meet with Candela, the other Swedish boat. We had a calm night over to Fakarava where we found out we could tie up to the quay. Always nice not to be dependent of the dingy when your four guy aboard.

After the pretty astonishing time spend at Tahanea, Fakarava didn’t seem to have much to offer. Here, the cool stuff is under the surface, according to our guidebook; “the best dive site in French Polynesia”. We did two dives here. Both of the times we swam up to a drop-off where we stayed and watched thousands of fish and hundreds of shark! One of the dives where a drift dive where we went through the pass with the current and saw loads of beautiful corral and fish. We were really pleased with the two dives.

The night Candela came we had a barbecue in their cockpit. It’s nice to hang out with some other western young people, a rare thing among the atolls of Polynesia. The day after we set sails towards Tahiti and Papeete, the capitol of French Polynesia. We had chose the mooring right in the middle of the city since it was supped to be “loud and noisy”, exactly what these four young men wanted after almost three month with pure nature. We arrived on wednesday evening and got pretty impressed by our neighbors, two enormous yachts (the picture above).
Unfortunately everything here is so expensive. At the smaller islands the problem where not too obvious, we were lucky if there were anything we could buy at all. In Papeete you really need to hold on tight to your money so that you don’t end up broke.
On the Friday my friend Per-Ivar arrived by plane to Papeete. He’ll sail with us to Australia and change places with Steff who’s going back home.
When I met him at the airport, he we’re exhausted after 48 hours of traveling but looking good in white pants and dock siders. A handsome man prepared for the tough life aboard. To celebrate, a big dinner was waiting for us when we got back to the boat. The party later continued at a nightclub in town, after our american neighbor apparently didn’t liked that our band held a consert in the cockpit, what a pity!

Since Steffs flight back home wasn’t leaving for another week, we headed off to Moorea, only 15 Nm away from Papeete and famous for the beautiful mountains surrounding the anchorage. We’ve been taking it really slow, some swimming and walking around the Island. Today it’s raining and the clouds are covering the peaks. We’re going on a little trip to find a tattoo artist. We’ll see how it goes…

One Response to “Society Islands”

  1. August 10th, 2010 at 19:35

    lennot ja hotelli says:

    Sedan är det planering och ännu värre,, omformning, eftersom denna dag inte är tillgänglig är hotellet fullbokat, och att flygningen är full! Det är nog att utmana tålamod, om inte ditt intellekt.