Medvinden

Southwind IIIFlower

Om projektet

Medvinden.com är bloggen om långfärdsbåten Southwind III. Kapten, ägare och bloggförfattare är Oskar Frelin. För att läsa mer om båten, klicka här. För tillfället ligger Southwind i Rio Dulce, Guatemala. Seglatsen kommer återupptas under våren 2010, läs mer om rutten här.

Hur det hela började…
Hur man får sina livsdrömmar är väldigt svårt att säga. Jag har alltid gillat havet. När jag var liten älskade jag att bada i Östersjön och som nioåring började jag segla optimistjolle. Seglingsintresset fortsatte och jag blev senare seglingsinstruktör och lärde ut konsten att ta sig fram med vinden. Någonstans här tror jag att drömmen började. Jag var aldrig så förtjust i att kappsegla, men bortom horisonten fanns något som lockade. jag drömde mig bort över haven och började tänka på att jag en dag skulle få mig en egen båt att segla jorden runt med. När jag så efter gymnasiet gjorde en skidsäsong i Chamonix lyckades jag få med mig en besättningsman och sedan många år tillbaka min bästa vän, Per-Ivar på planerna. När vi kom hem framåt våren 07 och talade om planerna för vännen Jonas var han inte sen att hoppa på projektet. I september 07, då jag var trött på mitt jobb på ICA och precis sökt in för sent till en bartenderkurs så fick jag en spontan idé och en vecka senare satt jag på ett flyg till Kanada för att hjälpa den danske kaptenen Mikkel att segla hans Simply-Be över Atlanten. Resan var mycket lärorik då vi fick handskas med många av de problem man möter ute på havet. Storm, elhaveri, motorhaveri, sjösjuka, revat segel, läckande båt, listan kan göras lång, men faktum är att jag fick mycket av den erfarenheten jag var ute efter när jag bestämde mig för att resa.
Väl tillbaka i Lund började vi planera för att jobba ett år i Norge och sedan ta oss till USA och därifrån ut på de sju haven. Jag och Jonas flyttade till Oslo i februari 08 och Per-Ivar skulle efter att ha ryggsäckat i Asien även han möta upp där. När allt kom till kritan så fick han dock kalla fötter och insåg att han hellre vill stanna med sina fötter på fosterlandets trygga mark och genomföra sin utbildning och stanna med sin käresta Sofie.

Det var vår i Oslo och trots avhoppet kände jag och Jonas oss sugna på att fortsätta.Planeringen fortskred och den 10 januari 2010 flög jag och Jonas till USA för att leta reda på båten. 10 dagar senare var vi så ägare av en Amel Kirk 36.